"Imagination rules the world" Napoléon Bonaparte

märts 05, 2011

Vaatamisväärsus nr 9 - Nõmme ema

Kuju asukoht punase ringiga. Map from kaart.tallinn.ee

18.01.2011 Vaatamisväärsus nr 9 - Nõmme ema - Järgmine vaatamisväärsus, mida siinkohal vaatlen on "Nõmme ema", mis asub Nõmme keskuses, Nõmme turu vahetus läheduses. Jällegi üks objekt, mille kohta olen tahtnud lähemalt uurida, kuna nende 3 ja poole aasta jooksul, mil mul on tulnud stabiilselt rongiga liigeelda marsruudil Nõmme-Keila või nüüd siis juba pikemat aega Nõmme-Saue. Oi, kui palju olen sellest kujust mööda tormanud, et ometi rongist maha ei jääks. Nüüd siis ükspäev võtsin rongile minnes vaevaks ka kuju juures peatuda. Tol päeval aga oli kujukese ees asuv veesilm ning tädi varbad üsna paksu lume all ja seda ka siis juuresoleval fotol.

Lume mattunud ema. Pic by M
Jällegi üks kuju, mille kohta suurt infot kohapeal ei saa ning tuleb ise uurimistööd teha. Niisiis... "Nõmme ema" püstitati Nõmme linnaõiguste 72. aastapäevaks (tavaliselt nagu selliseid numbreid ei tähistata, aga ju siis tundus vägev). Selle reha ja kastekannuga kuju autoriks on Mare Mikof. Paika seadsid kuju ARS-Monumentaali kiviraiujad 11. novembril 1998. Sama kujukese, mille avamisartiklist sai lugeda, et vandaalide kartuses kujusid Nõmmel eriti avatud polnud, on langenud vandaalitsemise ohvriks. Seda näiteks 2007. aastal, mil vandaalid üritasid Nõmme emalt kastekannu pihta panna (ja ka graniitsillutist olid lahti katkunud... ju said vihaseks, et kannu kätte ei saanud ja üritasid kiviga äsada, et Nõmme ema kindlus vankuma lüüa... ei õnnestunud)

 Isiklikult häirib mind selle kuju juures selle kuju nägu. Ma ei oskagi öelda täpselt, miks, kuid miski selles näos on, mis häirib. Segase kirjeldusena võiks öelda, et nende juustega meenutab ta leegitsevate juustega siil Sonicut. Aga see on juba hullumeelse segane jutt :D
Nõmme Ema. Pic from Õhtuleht

Kommentaare ei ole: