"Imagination rules the world" Napoléon Bonaparte

oktoober 03, 2010

I have a project

Nii.. võtsin end käsile ning hakkan end (ja ka neid, kes lugeda viitsivad) kultuuriliselt harima. Järgneva aasta jooksul (30.09.10-30.10.10) üritan igal nädalal külastada vähemalt üht vaatamisväärsust (tõenäoliselt kõik Eestis, paratamatult enamik Harju- ja Hiiumaal). Seega peaks kokku tulema min 52 tuntud ja tundmatut vaatamisväärsust, mõnest pikemalt, mõnest lühemalt.

Enamik neist saavad olema ajaloolis-arheoloogilised, kuid sekka ka mälestussambaid, -kive, tähtsamaid surnuaedu ja kuulsaid hauapaiku, muuseume ja muud sarnast. Siiani olen oma kehtestatud kvooti ületanud. Alguses plaanis lisada inglise keelse tõlke ka, aga see teeb blogi tülikalt pikaks. Kui see kohustuslik osa läbi, siis objekt nr 1.

Vaatamisväärsus nr 1 - Bastionikäigud Ingeri bastioni all (30.09.2010)
Käisin Ingeri bastionkäikudes (sissepääs Kiek in de Köki torni kaudu) Tallinna Tudengipäevade raames, kui pilet oli 25.-, muidu maksab täispilet bastionkäikudesse 90. – (5,75€) ning sooduspilet (ITIC kaart, õpilased, üliõpilased, pensionärid) 50. – (3,20€). Kuna eestikeelsel tuuril polnud vabu kohti, valisin inglisekeelse (kohapeal selgus, et ca 85% ekskursantidest olid eestlased).


Alguses näidati väikse kiiksuga multifilmi, kus peategelased olid Ülemiste vanake ja Tallinna areng. Polnud just väga traditsiooniline lähenemine, kuid naljakas ja köitev sellegipoolest. Sellele järgnes tuur. Kui keegi plaanib sinna lähitulevikus minna, siis kindlasti paksem jakk kaasa, sest kivist võlvkäikudes on üsna külm.
Stiilne punkar. Pic by M


Tavalisest eripärane oli ka see, et esmalt mindi olevikust minevikku ning seejärel 2010. aastast tulevikku (aastasse 2200-midagi) (üliaeglase) rongiga, kus näidati väga ameerikapärast videot.


Tuuri kogupikkus oli umbes 300 meetrit, aga kuna maa all kaob tee- ja ajapikkuse taju, tundus see maa palju pikem. Ei saa öelda, et poleks tuurilt lahkunud targemana, aga kindlasti oleksin tahtnud rohkem teada saada ajaloolisest taustast. See aga oleks tõenäoliselt teised külastajad surmani ära väsitanud :P


Punkarite punkris. Pic by M





Ingeri bastion ehitati1690-1696. aasta paiku ning muudeti pargiks 1860. aastal, mil temast sai meile tuntud Harjumägi. Iga kord, kui sealt üles ronite, siis pidage meeles, et need bastionid on rajanud inimkäsi (kui mitte öelda 'muskel') ning et enne oli see koht sama madal, kui Vabaduse väljak. 19. sajandil oli bastioni peal restoran ja suveteater, isegi Charles Leroux käis seal esinemas (kahjuks uppus ta pärast ebaõnnestunud langevarjuhüpet Tallinna lahte).

Pildid, mis siia olen lisanud, on väga randomid, aga ma ei hakanud arhitektuurilisi imetluspilte lisama, sest ma lihtsalt ei teinud neid. Kõik pildid on tehtud mobiiliga, sest ma unustasin kaamera koju, aga kvaliteet sellest väga vast kannatanud pole (v.a postripilt, millest ma tahaksin täiega koopiat :D. - "Enne mõtle, siis ütle sest ka VAENLANE võib sind kuulda")
Nõukogude avalik käimla. Pic by M
Halva kvaliteediga äge poster. Pic by M

Päeva laul: Cee Lo Green - Fuck You

Kommentaare ei ole: