"Imagination rules the world" Napoléon Bonaparte

oktoober 03, 2010

Vaatamisväärsus nr 2 - Mart Saare monument

Vaatamisväärsus nr 2 - Mart Saare monument Kadriorus (01.10.2010)
Mart Saare monument Kadriorus. Pic by M

Ootasin bussi, et minna Metsakalmistule ning avastasin, et pole kunagi käinud vaatamas, mis monumendiga on Uus-Sadama bussipeatuse taga tegu. Teeke, mis sinna viis, tundus olevat veidi hooldamata ja rohmakas. Ainuke info oli nimi sambal ja aastarvud: Mart Saar 1882-1963. Nüüd te loete seda üle ja mõtlete (tõenäoliselt), et who the fuck is Mart Saar. Mõtlesin ka mina, võib-olla veidi tsensuursemalt.

Kõndisin ausamba taha, et äkki seal on mõni plaadike või midagi sellist. Aga ei...... kahjuks oli otsustanud keegi seda tagakülge kasutada WC-na, nii et seal oli hoopis kakahunnik, mis kaetud taskurätiku ja kruusaga, mis toodud teekese pealt. Ma kujutan ette, et Mart Saar poleks kindlasti oma eluajal rõõmustanud, kui keegi oleks talle ütelnud, et vot teeme sulle ausamba, aga kirja ei pane, kes sa olid ja siis ühel heal päeval tuleb keegi ja kakib su ausamba taha...

Mart Saar via EMIC
Tulles selle intsidendi juurest edasi, mille üle igaüks oma väärikuse põhjal saab otsustada ja et päästa teid teadmatusest (teadjad saavad hüüda: ma teadsin seda!): Mart Saar oli eesti helilooja (650+ teost), organist ja rahvaviiside koguja. Õppis suisa Peterburi Konservatooriumis, mille lõpetas hõberahaga (ehk siis tubli poiss). Tema laulud kuuluvad ka laulupidude repertuaari (Põhjavaim, Leelo, Ühte laulu tahaks laulda) ja tal on ilusaid/eksperimentaalseid klaveripalasid, millest osa ka Youtubes üleval (Prelüüd nr 22, prelüüd nr 15 jt).

Antud ausammas on avatud 1982. aastal (wikis on ta millegipärast Tartusse topitud), selle autor on Aime Kuulbusch (n Heino Elleri mälestusmärk).

Monumendi asukoht
Kuna ma õpin antropoloogiat ja arheoloogiat, siis pean teda kindlasti tänama rahvaviiside kogumise ja analüüsimise vaevarikka töö eest... aitäh!

Allikad:
Eesti Muusika Infokeskus - http://www.emic.ee/helilooja/martsaar
Wikipedia Eesti - http://et.wikipedia.org/wiki/Mart_Saar

1 kommentaar:

Olivia ütles ...

ohhh ülipõneva asja oled sa ette võtnud(Y) hakkan jälgima.. aga see ausamba värk on küll nõme, et pmst oled sa omal ajal nii palju teinud ja siis keegi lihtsalt ***** su peale...