"Imagination rules the world" Napoléon Bonaparte

oktoober 17, 2010

Vaatamisväärsus nr 4 - Tauno Kangro "Mõtlik mees"

Kuju asukoht
See nädal on läinud sünnipäeva ja kooliga seoses nii kiiresti, et mulle tundus, et ma ei jõuagi kuhugi.. siis täna, olles ärganud kell pool seitse õhtul, mõtlesin, et miks mitte teha kiire ring kodu juures. Ja nii sai vaatamisväärsuseks nr 4 Tauno Kangro skulptuur "Mõtlik mees", mis asub Männi pargis. Või peaksin ütlema Männipargis? Selle pargi müstika on see, et isegi ühes ja samas tekstis kirjutatakse selle nime erinevalt.

Kes ei tea, siis Männi park asub Mustamäel. Tal on ka teine nimi - Keskuse parkmets. Männi park on (väidetavalt) looduslikult taimedega kattunud endine liivik, kuid puude istutamises ma kahtlustaksin küll inimkätt. Ei tea.. pole antud teemas nii kodus, et midagi kindlat väita.

Kuju tutvustav kivi. Pic by M
"Mõtlik mees" on 28 tonni kaaluv graniitskulptuur, millel vanust varsti pea 9 aastat. Kui kuju loodi, oli 3 varianti, kuhu ta panna: TTÜ juurde, Männi parki või Sõpruse puiestee ja Akadeemia tee ringi keskele. Lõpuks püstitati kuju Männi parki ja avati Mustamäe sügispäevade raames 2002. aastal (kuigi Tauno Kangro kodulehel on valmimisaastaks 2005.. kala). Kuju hind oli 275 000 krooni.

Tsiteerin Eesti Päevalehte: "Skulptuure on Mustamäel nii palju, et juba seal on neid raske kokku lugeda: linnaosavalitsuse enda käsutuses oleva loetelu järgi on neil 31 kuju, ent muinsuskaitseameti registri järgi lisanduvad veel Ellen Kolgi „Tammeistutajad” (1989) ja Ole Ehelaidi „Keeris” (1969)." (Rõhutus on minu.) Kui nüüd silmas pidada, et Tallinna linnas on väidetavalt kokku u 70 (avalikku) skulptuuri, siis on Mustamäe käes pea pooled (ja kui paljud neist veel on selles samas Männi pargis?) Kunstimeelne linnaosa, kas pole?

"Mõtlik mees" by Tauno Kangro. Pic by M
"Mõtliku mehe" kuju avamisega alustati ka "Mõtleva Mehe" auhinna andmist. Seda antakse kohalikku elu (s.o Mustamäe) enim mõjutanud inimesele või inimrühmale. Esimesel kahel aastal sai kuju korraga 3 nominenti (teadus-, ühiskonnaelu- ja kultuuri- ja hariduspreemia), 2004. aastast alates on suure kuju pisikese pronkskoopia (mille autoriks samuti Tauno Kangro) saanud iga kord 2 nominenti (teaduspreemia
jäi kõrvale). Selle aasta võitjate kohta andmeid ei ole leidnud.

Siinkohal lõpetan ja soovitan kõigil tutvuda ka kodulähedaste vaatamisväärsustega ning nende kohta rohkem uurida, et silmaringi laiendada.

Sing-a-song: VV Brown - Shark in the Water (Blame remix)

Kommentaare ei ole: